top of page
IMG_1232.JPG
0534b559-fd73-4dcd-aa71-0f19efe5b537.JPG
IMG_1220.jpg

BOUTIQUE VINARIJA 
Fragaria

Boutique Vinarija Fragaria je mala, porodična vinarija pokrenuta u 2014. godini. Nalazi se u srcu vinograda, smeštenih u poljani Lukarevina u neposrednoj blizini Aleksandrovca. Vinarija Fragaria je dobila ime po latinskom nazivu za Jagodu - retku vinsku autohtonu sortu. Jagoda se smatra starom, gotovo izumrlom sortom koja je na ovo područje stigla iz Francuske, a obnovio je i vratio iz zaborava vinar Kosta Botunjac. Upravo sa ovom gotovo zaboravljenom sortom, započelo je i obnavljanje vinograda koji su u porodici Vujić bili preko 200 godina. 

IMG_3140.JPG

PRIČA

Fragaria

Naša vinarija i vinogradi se nalaze u poljani Lukarevini, poljani koja je po predanjima nazvana lukom vjetrova. Poznato je da se tu stanovništvo već vjekovima bavi vinogradarstvom, pa su tako u prošlosti dolazili vinogradari iz okolnih područja za vrijeme berbi i radova. Tada su oni privremeno živjeli u kućama u poljanama i iz svojih udaljenih sela donosili bi potrebno posuđe, koje se vraćalo kada se berba završi. Nakon berbi i radova, poljane bi postale puste. Danas su te poljane uglavnom napustene i, upravo, jedna takva kućica je u vlasništvu porodice Vujić i logo je vinarije Fragarie. Kućica je uspomena na neka davna vremena i predstavlja tradiciju očuvanu tokom brojnih godina.​

IMG_3053.JPG
IMG_3055.JPG

VINOGRADI

Fragaria

Vinarija Fragaria i njeni vinogradi se nalaze u poljani Lukarevina u centralnoj Srbiji, okružena je planinama Kopaonik (2017 m), Željin (1785 m), Goč (1123 m) i Jastrebac (1494 m). To je regija sa blagom mikroklimom, gdje temperature rijetko padaju ispod -10°C, u zaštićenom područiju do kojeg zimi ne prodiru mrazevi, ni hladni vjetrovi. Župa je prava mala vinska oaza u kojoj su sačuvane autentične sorte grožđa prokupac i tamjanika, a uz njih se takođe mogu naći u vinogradima i internacionalne sorte kao što su rajnski rizling, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay. 

bottom of page