IMG_3396.jpg
IMG_7607.JPG
IMG_8325.JPG

VINOGRADI

Fragaria

Fragaria vinarija i njeni vinogradi "Bijela zemlja", "Brdo", "Kusak", "Jagoda" se nalaze u poljani Lukarevina u centralnoj Srbiji, okružena je planinama Kopaonik (2017 m), Željin (1785 m), Goč (1123 m) i Jastrebac (1494 m).

 

To je regija sa blagom mikroklimom, gdje temperature rijetko padaju ispod -10°C, u zaštićenom područiju do kojega zimi ne prodiru mrazovi, ni hladni vjetrovi.

Poljana Lukarevina je nazvana, po predanjima, luka vjetrova. Stanovništvo se već vjekovima tu bavi vinogradarstvom. Najsušniji period godine je od aprila do juna, dok su jeseni sunčane i suhe.

U Župi mogu da uspjevaju i tipično mediteranske kulture kao što su smokve i bademi. Zato je svaka godina za vino drugačija jer su različiti vremenski uticaji koji vladaju tokom sedam ili osam meseci od kada se zazelene nove grane pa do izlaska vinogradarskih makaza na scenu u toku berbe. Naše sorte su planski posađene prema klimi koja vlada u Župi.

Župa je prava mala vinska oaza u kojoj su sačuvane autentične sorte grožđa prokupac i tamjanika, a uz njih se takođe mogu naći u vinogradima i internacionalne sorte kao što su rajnski rizling, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay.