top of page
Anchor 1
IMG_5710.JPG
IMG_5710.JPG
IMG_5710.JPG

NAŠA PRIČA 

Fragaria

Fragaria je naziv naše porodične vinarije, pokrenute u 2014. godini. Nazvana je po latinskom imenu za Jagodu, vinsku autohtonu sortu.

Sa zaboravljenom vinovom lozom Jagoda započelo je obnavljanje vinograda koji su u porodici Vujić bili preko 200 godina. Jagoda se smatra starom, gotovo izumrlom sortom koja je na ovo područje stigla iz Francuske. Ovu sortu obnavlja i vraća iz zaborava vinar Kosta Botunjac.

 

Preradom grožđa iz vinograda sa sortama Jagoda, Cabernet Sauvignon i Merlot upravlja dr. sci. Slobodan Vujić, dr. sci. Saša Vujić sa svojim ćerkama Marinom i Anjom i svojim prijateljem enologom dr. sci. Radovanom Đorđevićem.

Oni uz pomoć porodice Miće i Mire Vujić krenuli su u obnavljanje vinograda u Aleksandrovcu Župskom, koje je Slobodan nasljedio od oca Miloša, a on od svog dede Đure, odnosno pradede Vukašina. 

U porodici se smatra da je prapradeda Vukašin iz Velje Glave krenuo sa ozbiljnim razvojem današnjih vinograda vinarije Fragaria u Poljani Lukarevina, koje je on nasljedio od svojih starih. Vukašin je već jako mlad razvio ljubav prema vinovoj lozi i vinogradima. Odlučio je da se više tome posveti i počeo je da podiže svoje nove vinograde. Vujići tu imaju sagrađenu kućicu sa vinskim podrumom. Dok je radio u poljani Lukarevini, boravio bi u toj kući sagrađenoj od blata, kamena i nepečene cigle. Kućica u poljani je tipičnog oblika, ruralne arhitekture na sprat sa vinskim podrumom. Velika želja strine Divne bila je da se stara kuća obnovi i pretvori u degustacionu salu, gdje bi se okupljali ljubitelji vina.

Momenat odluke o povratku i obnavljanju vinograda je bio nakon razgovora sa vinarom Spasićem u Banja Luci, koji je kroz svoju priču punu ljubavi o radu na svojim vinima, zarazio i Vujiće da se vrate i obnove porodične vinograde. Porodica Vujić posjećuje vinare Spasića, Minića, Botunjca, Ćosića, Gagu i naravno Radovana Đorđevića koji su pružali nesebičnu pomoć savjetima iz dugogodišnjeg iskustva. Nije bio nikakav problem ući u njihov podrum i saznati sve što nas je zanimalo. 

bottom of page