NAŠA PRIČA 

Fragaria

 

Fragaria je naziv naše porodične vinarije, pokrenute u 2014. godini. Nazvana je po latinskom imenu za Jagodu, vinsku autohtonu sortu.

Sa zaboravljenom vinovom lozom Jagoda započelo je obnavljanje vinograda koji su u porodici Vujic bili preko 200 godina. Jagoda se smatra se starom, gotovo izumrlom sortom koja je na ovo podrucje stigla iz Francuske. Ovu sortu obnavlja i vraca iz zaborava vinar Kosta Botunjac.

 

Preradom grožđa iz vinograda sa sortama jagode, kaberne sovinjona, i merloa u upravlja dr. sci. Slobodan Vujić, dr. sci. Saša Vujić sa svojim ćerkama Marinom i Anjom i svojim prijateljem enologom dr sci Radovanom Đorđevićem.

Oni uz pomoć porodice Miće i Mire Vujić krenuli su u obnavljanje vinograda u Aleksandrovcu Župskom, koje je Slobodan nasljedio od oca Miloša, a on od svog dede Đure, odnosno pradede Vukašina. 

 

 Stara kuća

POLJANE U ŽUPI 

Lukarevina

Poljana Lukarevina je nazvana, po predanjima, luka vjetrova. Stanovništvo se već vjekovima tu bavi vinogradarstvom. Najsušniji period godine je od aprila do juna, dok su jeseni sunčane i suhe.

 

U Župi mogu da uspjevaju i tipično mediteranske kulture kao što su smokve i bademi. Zato je svaka je godina za vino drugačija jer su različiti vremenski uticaji koji vladaju tokom sedam ili osam mjeseci od kada se zazelene nove grane pa do izlaska vinogradarskih makaza na scenu u toku berbe. Naše sorte su planski posađene prema klimi koja vlada u Župi.

 

VINOGRADI

Fragaria

Fragaria vinarija i njeni vinogradi se nalaze u poljani Lukarevina u centralnoj Srbiji, okružena je planinama Kopaonik (2017 m), Željin (1785 m), Goč (1123 m) i Jastrebac (1494 m). To je regija sa blagom mikroklimom, gdje temperature rijetko padaju ispod -10°C, u zaštićenom područiju do kojega zimi ne prodiru mrazovi, ni hladni vjetrovi.

follow US

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

FRAGARIA

fragaria_vino

bos: +387 61 488 998

at : +43 681 106 256 10

Lukarevina bb, Aleksandrovac

Srbija 37230

srb.: +381 63 8705 391