top of page

NAŠA PRIČA 

Fragaria

O nama

Fragaria je naziv naše porodične vinarije, pokrenute u 2014. godini. Nazvana je po latinskom imenu za Jagodu, vinsku autohtonu sortu.

Sa zaboravljenom vinovom lozom Jagoda započelo je obnavljanje vinograda koji su u porodici Vujic bili preko 200 godina. Jagoda se smatra se starom, gotovo izumrlom sortom koja je na ovo podrucje stigla iz Francuske. Ovu sortu obnavlja i vraca iz zaborava vinar Kosta Botunjac.

 

Preradom grožđa iz vinograda sa sortama jagode, kaberne sovinjona, i merloa u upravlja dr. sci. Slobodan Vujić, dr. sci. Saša Vujić sa svojim ćerkama Marinom i Anjom i svojim prijateljem enologom dr sci Radovanom Đorđevićem.

Oni uz pomoć porodice Miće i Mire Vujić krenuli su u obnavljanje vinograda u Aleksandrovcu Župskom, koje je Slobodan nasljedio od oca Miloša, a on od svog dede Đure, odnosno pradede Vukašina. 

Untitled-3 copy.png
Poljane u Župi
Hydrangea

 Stara kuća

Hydrangea
Hydrangea
IMG_3052.JPG
IMG_3054.JPG
IMG_3053.JPG
29473b92-56ef-4eb8-a47e-bd04ac005352.JPG

POLJANE U ŽUPI 

Lukarevina

Poljana Lukarevina je nazvana, po predanjima, luka vjetrova. Stanovništvo se već vjekovima tu bavi vinogradarstvom. Najsušniji period godine je od aprila do juna, dok su jeseni sunčane i suhe.

 

U Župi mogu da uspjevaju i tipično mediteranske kulture kao što su smokve i bademi. Zato je svaka je godina za vino drugačija jer su različiti vremenski uticaji koji vladaju tokom sedam ili osam mjeseci od kada se zazelene nove grane pa do izlaska vinogradarskih makaza na scenu u toku berbe. Naše sorte su planski posađene prema klimi koja vlada u Župi.

IMG_0640.JPG
IMG_0640.JPG
IMG_0640.JPG
IMG_5467.JPG
Vinogradi

VINOGRADI

Fragaria

Fragaria vinarija i njeni vinogradi se nalaze u poljani Lukarevina u centralnoj Srbiji, okružena je planinama Kopaonik (2017 m), Željin (1785 m), Goč (1123 m) i Jastrebac (1494 m). To je regija sa blagom mikroklimom, gdje temperature rijetko padaju ispod -10°C, u zaštićenom područiju do kojega zimi ne prodiru mrazovi, ni hladni vjetrovi.

bottom of page