top of page
IMG_7607.JPG
IMG_3396.jpg
IMG_8325.JPG

KLIMA

Fragaria

O nama

U Župi mogu da uspjevaju i tipično mediteranske kulture kao što su smokve i bademi. Zato je svaka godina za vino drugačaija jer su različiti vremenski uticaji koji vladaju tokom sedam ili osam mjeseci od kada se zazelene nove grane pa do izlaska vinogradarskih makaza na scenu u toku berbe. Naše sorte su planski posađene prema klimi koja vlada u Župi. Najsušniji period godine je od aprila do juna, dok su jeseni sunčane i suhe.

 

Poljane u Župi

PRIČA

Fragaria

Poljane u Župi su građene u vinogradima kako bi vinogradari sa okolnih planina (Kopaonik, Goč, Željin,...) mogli da ostanu po nekoliko dana kako bi obavili sve radove u vinogradu. Oni su tada živjeli u poljanama, odnosno u kućama na sprat sa podrumima. U podrumu su se nalazile radne prostorije, a na spratu su se nalazile prostorije za radnike. Tada su iz svojih udaljenih sela donosili potrebno posuđe, koje se vraćalo kad se berba završi. Kada se završi berba i radovi, poljane bi postale puste. U njima su ostajali čuvari - „poljaci“, kojima se plaćalo u novcu ili u naturi (grožđe, vino,...)... Sada su te poljane uglavnom napuštene i ostale su kao uspomena na neka davna vremena.

IMG_1816.JPG
IMG_5586-min.JPG
IMG_0166.JPG
Vinogradi

VINOGRADI

Fragaria

Vinarija Fragaria i njeni vinogradi se nalaze u poljani Lukarevina u centralnoj Srbiji, okružena je planinama Kopaonik (2017 m), Željin (1785 m), Goč (1123 m) i Jastrebac (1494 m). To je regija sa blagom mikroklimom, gdje temperature rijetko padaju ispod -10°C, u zaštićenom područiju do kojeg zimi ne prodiru mrazevi, ni hladni vjetrovi. Župa je prava mala vinska oaza u kojoj su sačuvane autentične sorte grožđa prokupac i tamjanika, a uz njih se takođe mogu naći u vinogradima i internacionalne sorte kao što su rajnski rizling, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay. 

bottom of page